Autor |
Wiadomość |
LJ Suseł
VIP
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1549
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
No to skoro mi pomożesz to ok.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pon 11:23, 23 Paź 2006 |
|
|
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
A.Z Likierem:
01.WHITE SNOW [BIAŁY ŚNIEG]
20 ml galliano
10 ml białego kremu kakaowego
20 ml soku z marakui
20 ml śmietanki
Dekoracja: cynamon w proszku i plasterek karamboli
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Wymieszać i przelać do kieliszka koktajlowego. Plasterek karamboli zawiesić na krawędzi szklanki.
02.CHRISTMAS [BOŻE NARODZENIE]
30 ml amaretto
50 ml soku z marakui
50 ml kremu kokosowego
10 ml śmietanki
Dekoracja: 2 wisienki koktajlowe
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze. Dobrze wymieszać i przelać do szklanki z kruszonym lodem. Wisienki na szpadce położyć na szklance.
03.RED DREAMS [CZERWONY SEN]
20 ml pomarańczowe curaçao
20 ml likieru jabłkowego
20 ml wódki
20 ml soku pomarańczowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa
Wszystkie składniki wymieszać z kostkami lodu w shakerze i przelać do schłodzonego wcześniej kieliszka. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.
04.STAR [GWIAZDA]
30 ml pirshou
20 ml winiaku
30 ml soku z marakui
10 ml soku cytrynowego
40 ml kremu kokosowego
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy i 2 wisienki koktajlowe
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do szklanki wypełnionej w jednej czwartej kruszonym lodem. Na długą, drewnianą szpadkę nadziać owoce tak, by przypominały żagiel i włożyć ją do szklanki. Podawać z mieszadełkiem.
05.PRINCESS [KSIĘŻNICZKA]
30 ml apricot brandy
20 ml śmietanki
Wlać apricot brandy do kieliszka o powoli wlewać łyżeczką śmietankę.
06.BLUE CHANGE [NIEBIESKA ODMIANA]
40 ml niebieskiego curaçao
80 ml soku ananasowego
80 ml soku grejpfrutowego
Dekoracja: 1/4 plasterka ananasa
Do szklanki wrzucić trzy kostki lodu. Powoli wlewać jeden po drugim składniki napoju i krótko zamieszać. Plasterek ananasa zawiesić na krawędzi szklanki.
07.ANGEL'S KISS [POCAŁUNEK ANIOŁA]
40 ml brązowego kremu kakaowego
lekko ubita śmietanka do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa
Wlać likier kakaowy do kieliszka i dodać śmietanke tak, by powstała jej warstwa grubości około 2 cm. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.
08.SUNNY DREAM [SŁONECZNE MARZENIE]
20 ml apricot brandy
10 ml cointreau
15 ml soku pomarańczowego
1 kulka lodów waniliowych
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy
Kulkę lodów włożyć do kieliszka. Pozostałe składniki w shakerze wymieszać (bez lodu) i przelać do kieliszka. Plasterek pomarańczy zawiesić na krawędzi kieliszka.
09.SNOW BALL [ŚNIEZNA KULA]
40 ml likieru jajecznego
lemoniada cytrynowa do uzupełnienia
Wlać likier jajeczny do szklanki wypełnionej lodem i ostrożnie uzupełnić lemoniadą cytrynową. Podawać z mieszadełkiem.
10.GOLDEN DREAMS [ZŁOTY SEN]
20 ml curaçao triple sec
10 ml galliano
20 ml soku pomarańczowego
20 ml śmietanki
Wszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka.
B.Z Winami Południowymi:
01.EGZOTYKA [EXOTIC HOUR]
40 ml czerwonego wermutu
40 ml soku ananasowego
oranżada do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka ananasa
Dobrze zamieszać w szklance wermut, sok ananasowy i kostki lodu. Uzupełnić oranżadą. Ananasem udekoraować krawędź szklanki.
02.DOLLY [LALECZKA]
30 ml białego wermutu
20 ml ginu
30 ml nektaru z marakui
Dekoracja: plasterek cytryny
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do kieliszka. Plasterek cytryny zawiesić na krawędzi kieliszka.
03.LOVELY BUTTERFLY [PIĘKNY MOTYL]
20 ml wytrawnego wermutu
20 ml białego wermutu
10 ml dubonnet
10 ml soku pomarańczowego
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do kieliszka.
04.CATCH ME [ZŁAP MNIE!]
40 ml czerwonego wermutu
40 ml grand marnier
20 ml soku cytrynowego
20 ml soku wieloowocowego
tonik do uzupełnienia
Wszystkie składniki, oprócz toniku, i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Uzupełnić tonikiem i lekko zamieszać.
C.Egzotyczne drinki
01.Bahama Mama
40 ml białego rumu, 20 ml Creme de Banana, ok. 40 ml soku pomarańczowego, 40 ml soku ananasowego
Wszystkie składniki wymieszane w shakerze przelewamy do szklaneczki.
DEKORACJA: ananas i wisienki koktajlowe na szpadce, słomka z „palemką”
CHARAKTERYSTYKA: szklanka do long drinków, podajemy po obiedzie lub kolacji
02.Błękitne Marzenie
40 ml Blue Curacao, 40 ml Malibu, 40 ml wódki, 20 ml soku ananasowego, 20 ml soku pomarańczowego
Wszystkie składniki w podanej kolejności, delikatnie (po ściance naczynia) wlewamy do szklanicy.
DEKORACJA: cząstka pomarańczy, wisienki koktajlowe na szpadce, parasolka
CHARAKTERYSTYKA: szklanka do fizzów, fixów i sourów, na każdą okazję
03.Patio
80 ml białego wina wytrawnego, 20 ml Passoa, kilka kropli Grenadiny, woda gazowana
Wszystkie składniki (oprócz wody gazowanej) mieszamy w shakerze z lodem, przelewamy do szklanki z kilkoma kostkami lodu i dopełniamy wodą gazowaną.
DEKORACJA: plasterek kiwi i cytryny
CHARAKTERYSTYKA: szklanka koktajlowa, podajemy jako aperitif
04.Tequila Sunrise [Bardzo Znany Ale Umieszczam Poniewaz Uwielbiam]
40 ml białej tequili, 100 ml soku pomarańczowego, 8-10 kropli syropu Grenadine
Do szklanicy typu collins z 2-3 kostkami lodu wlać dwa pierwsze składniki i lekko zamieszać. Na wierzch napoju wlać Grenadinę.
DEKORACJA: plaster pomarańczy i czerwona wisienka koktajlowa
CHARAKTERYSTYKA: szklanka typu collins, drink na popołudnie i wieczór
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez smerf dnia Wto 20:02, 24 Paź 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Wto 19:46, 24 Paź 2006 |
|
|
aniasek18
VIP
Dołączył: 07 Lip 2006
Posty: 1465
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jankowice:)
|
|
|
|
no, no... brzmi naprawdę kusząco...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 19:51, 24 Paź 2006 |
|
|
LJ Suseł
VIP
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1549
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
A wygląda jeszcze lepiej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 19:52, 24 Paź 2006 |
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
| | Same Dziewczynki Prawie Na Forum A Zadna Sie Nieudziela Przepisowo W Temacie [Wstyd] Tylko Jeden Chłopczyk Ktory Was Zawstydza W Temacie Jak To Wyglada ?? Odpowiecie Sobie Same |
1.Adios Amigos
Składniki
30 ml białego rumu
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml brandy
10 ml ginu
20 ml soku z limety
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego
2.Affinity
Składniki
20 ml Scotch Whiskey
20 ml wytrawnego Wermutu
20 ml słodkiego Wermutu
wisienka koktajlowa
kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego
Ozdobić wisienką
3.Angel's Face
Składniki
20 ml ginu
20 ml calvadosu
20 ml apricot brandy
Kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać.
Przelać do kielisaka koktajlowego
4.Blue Day
Składniki
40 ml wódki
22 ml niebieskiego Curacao
15 kropli orange bitter
1/2 plasterka pomarańczy do dekoracji
kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie skladniki i kostki lodu umieścić w shakerze i wymieszać
Przelać do kieliszka koktajlowego
Krawędz kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.
5.Blue Devil
Składniki
40 ml ginu
20 ml niebieskiego curaçao
20 ml soku cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
wisienka koktajlowa i skórka z cytryny do dekoracji
Kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
Przelać do kieliszka koktajloewgo.
Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka.
6.Blue Moon
Składniki
25 ml ginu
10 ml niebieskiego curaçao
10 ml cointreau
10 ml soku ananasowego
lemoniada do uzupełnienia
1/4 plasterka ananasa, zielona wisienka koktajlowa do dekoracji
kostki lodu
Przygotowanie
Obydwa składniki (oprócz lemoniady) umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
Przelać do szklanki do long drinków z kostkami lodu.
Uzupełnić lemoniadą i ponownie zamieszać.
Kawałek ananasa i wisienkę zawiesić na krawędzi szklanki.
7.Blue Velvet
Składniki
25 ml ginu
20 ml niebieskiego curaçao
15 ml wytrawnego wermutu
plasterek karamboli do dekoracji
Kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w szklanicy barmańskiej i zamieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego.
Plasterek karamboli zawiesić na krawędzi kieliszka.
8.Clover
Składniki
30 ml grappy
10 ml syropu truskawkowego
20 ml soku cytrynowego
białko z jednego jajka
ćwiartka cytryny
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i energicznie wymieszać.
Przelać do małej szklanki typu tumbler.
Dodać do napoju kilka kostek lodu i ćwiartkę cytryny.
10.Danach
Składniki
15 ml wiśniówki
15 ml wódki
15 ml likieru miętowego
kostki lodu
Przygotowanie
Składniki wlać do szklanki typu tumbler wypełnionej do połowy kruszonym lodem.
Zamieszać. Podawać z rurką.
11.East Wind
Składniki
20 ml wódki
20 ml wytrawnego wermutu
20 ml czerwonego wermutu
1/2 plasterka cytryny i 1/2 plasterka pomarańczy do dekoracji
kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki umie?cić wraz z lodem w szklanicy barmańskiej i zamieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego
Plasterkami owoców cytrusowych udekorować krawędź kieliszka.
12.Eliza
Składniki
50 ml wódki
25 ml soku grejpfrutowego
25 ml 20 ml likieru malinowego
woda mineralna gazowana
cytryna do dekoracji
Przygotowanie
Wódke,sok i likier umieścić w shakerze i wymieszać.
Przelac do wysokiej szklanki z kilkoma kostkami lodu
dopełnic wodą mineralną
Udekorować plasterkiem cytryny.
13.English Rose
Składniki
20 ml ginu
10 ml apricot brandy
10 ml wytrawnego wermutu
1 łyżka barowa grenadiny
1 łyżka soku cytrynowego
Kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze i wymieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego.
14.Flying Grasshopper
Składniki
20 ml wódki
10 ml białego likieru kawowego
10 ml zielonego likieru mietowego
Zielona wisienka koktajlowa
Kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać
Wisienką koktajlową udekorować krawędź kieliszka.
15.Isle of Skye
Składniki
20 ml ginu
20 ml drambuie
20 ml soku cytrynowego
kilka kostek lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego.
16.Kwiat Moreli
Składniki
20 ml ginu
20 ml likieru morelowego
1 łyżka barowa soku z limety
1 łyżka barowa angostury
tonik do uzupełnienia
plasterek limety do dekoracji
kostki lodu
Przygotowanie
Wszystjkie składniki (oprócz toniku) umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
Przelać do szklanki do long-drinków z kilkoma kostkami lodu
Uzupełnić tonikiem i ponownie zamieszać.
Plasterek limety zawiesić na krawędzi szklanki.
Podawać natychmiest po przygotowaniu.
17.London Fevwr
Składniki
30 ml ginu
20 ml białego rumu
30 ml syropu z limety
1 łyżka barowa grenadiny
woda sodowa do uzupełnienia
1/2 plasterka ananasa i wisienka koktajlowa do dekoracji
Kostki lodu
Przygotowanie
Obydwa składniki umieścić wraz zlodem w szklance i zamieszać.
Uzupełnić wodą sodowa i jeszcze raz zamieszać.
Owoce umieścić na krawędzi szklanki.
18.Million Dollar Cocktail
Składniki
30 ml ginu
30 ml czerwonego wermutu
1 łyżka barowa grenadiny
1 łyżka barowa soku ananasowego
1 łyżka barowa białka
kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego.
19.Nice adventure
Składniki
40 ml calvadosu
20 ml ginu
20 ml soku grejpfrutowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
20.Park Lane
Składniki
40 ml ginu
20 ml apricot brandy
40 ml soku pomarańczowego
łyżeczka grenadiny
łyżeczka soku cytrynowego
Kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścic wraz z lodem w shakerzze i wymieszać.
Przelać do szklanki typu tumbler.
21.Springtime
Składniki
40 ml likieru brzoskwiniowego
20 ml kremu kokosowego
80 ml soku ananasowego
10 ml soku cytrynowego
awałek ananasa i wisienka koktajlowa do dekoracji
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścic wraz z lodem w shakerze i wymieszać
Przelać do szklanki do long drinków wypełnionej kruszonym lodem.
Wisienkę i ananasa nadziać na szpadkę i położyć na szklance.
22.Trip
Składniki
20 ml wódki
20 ml likieru z limet
20 ml noilly prat
kawałek skórki z limety
kostki lodu
Przygotowanie
Wszystjkie składniki umieścić wraz z lodem w szklanicy barmańskieji zamieszać.
Przelać do kielisaka koktajlowego.
Aromatyzować skórką limety i włożyć ją do napoju.
23.White Wings
Składniki
30 ml Ginu
15 ml białego kremu miętowego
lód
Przygotowanie
Składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać.
Przelać do kieliszka koktajlowego.
24.Xanthia
Składniki
20 ml ginu
20 ml zielonego chartreuse
20 ml cherry brandy
kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w szklanicy barmańskiej i zamieszać.
Przelac do kieliszka koktajlowego
25.Yellow Daisy
Składniki
30 ml ginu
20 ml wytrawnego wermutu
10 ml grand marnier
Kostki lodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w szklanicy barmańskiej i zamieszać
Przelać do kieliszka koktajlowego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 21:53, 24 Paź 2006 |
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
| | Nio To Jak Juz Wiecie Symatyczne Dziewczynki Co Mozna Dobrego Sie Napic To Teraz To O Czym Mozecie Sobie Podjesc Czyli Słodkosci <mniam> Chociasz Najbardziej Słodke To Sa Wasze Usta Bez Watpliwosci |
1.Makowa Szarlotka
Składniki:
Masa:
30 dag maku
30 dag jabłek
4 jajka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
ok. 3/4 szklanki orzechów włoskich
ok. 3/4 szklanki rodzynek
aromat migdałowy
Polewa:
3 łyżki kakao
5 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietanki np. 30%
Do dekoracji:
kokos
orzechy włoskie
Sposób wykonania:
Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdałowy, pokrojone orzechy włoskie i rodzynki (które wcześniej należy zalać gorącą wodą, dodać kilka kropel aromatu migdałowego i moczyć ok. 1 godziny, a następnie odcedzić). Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, następnie dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Kakao, połamaną czekoladę, masło, cukier i śmietankę dać do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy, ciepłą polewą polać ciasto. Udekorować, tworząc skośne pasy na przemian z koksem i pokrojonymi orzechami włoskimi.
2.Sernik Gotowany
Składniki:
Ciasto:
4 i 3/4 szklanki mąki
15 dag masła
2-3 jajka
3/4 szklanki cukru
4 1/2 łyżki miodu sztucznego
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
1 kg białego sera
10 dag masła
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe (2x16g)
4 jajka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka mleka
Do dekoracji:
gotowa biała polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.
Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.
Całość udekorować białą polewą czekoladową.
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.
3.Diabełek
Składniki:
2 szklanki cukru
4 szklanki mąki
1 szklanka oleju
2 jaja
2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody
3-4 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki dżemu
Wykonanie:
Cukier ucieramy z jajami i olejem. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i dżem. Wylewamy na dużą blachę i pieczemy 55 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu można przekroić i posmarować konfiturami.
4."Pijane" Truskawki
Składniki:
50 dag truskawek
sok z 1 limetki
3 łyżki cukru
200 ml wódki cytrynowej
4 łyżki śmietany
Wykonanie:
Pokroić na ćwiartki 4 truskawki, włożyć je do lodówki. Pozostałe pokroić na małe kawałki, wymieszać z sokiem z limetki i cukrem. Zagotować, zdjąć z ognia i zmiksować. Do ostudzonego kremu dodać wódkę i wymieszać. Dodać 3 łyżki śmietany. Lekko zamieszać (tak, aby pozostały białe smużki śmietany). Kremem napełnić pucharki, udekorować truskawkami z lodówki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 22:19, 24 Paź 2006 |
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
| | Tym Razem Zapodaje Cos Czasowego Czyli Kremy Na Zimne Wieczory |
1.Kremowa Zupa Pieczarkowa
Składniki:
30 dkg małych pieczarek,
20 dkg sera topionego,
10 dkg sera pleśniowego,
cebula,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
koperek,
1 litr mleka,
pieprz cayenne,
gałka muszkatałowa,
sól.
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Ser topiony i pleśniowy pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać masło, włożyć pieczaki i cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na złoty kolor. Odłożyć 3 łyżki pieczarek. Resztę oprószyć mąką. Krótko zasmażyć i wymieszać z wlewanym powoli zimnym mlekiem. Zupę zagotować. Dodać rozdrobniony ser. Mieszając podgrzać na małym ogniu, aż ser się roztopi. Doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatałową. Zupę podawać w czarkach. Posypać odłożonymi pieczarkami i posiekanym koperkiem. Można podawać z makaronem lub grzankami.
2.Krem Z Cukinii
Składniki:
50 dag cukinii
1 cebula
1/2 l bulionu z warzyw
4 pomidory
2 łyżki masła
10 dag serka homogenizowanego
2 łyżki gęstej śmietany
natka pietruszki
koper
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle. Kawałek cukinii odkroić i zetrzeć na tarce. Resztę pokroić na plastry i dodać do cebuli. Przesmażyć razem, zalać bulionem, gotować 10 minut. Zmiksować. Posiekaną zieleninę wymieszać z serkiem homogenizowanym. Za pomocą dwóch łyżeczek uformować podłużne kluski - osiem sztuk. Zmiksowaną zupę połączyć ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki pomidory, startą cukinię. Zupę podawać z serowo-ziołowymi kluskami.
3.Krem Z Borowików
Składniki:
20 dag świeżych lub mrożonych borowików
10 sztuk suszonych borowików
1 cebula
1 szklanki mleka
1 kostka bulionu grzybowego
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml śmietany
sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyścić i obrać. Suszone namoczyć w szklance wrzątku. Odcedzić i zalać je kolejnym litrem wrzątku. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać pokrojone w cienkie paski grzyby i smażyć przez około 5 minut. Dodać do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów. Rozpuścić w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotować przez około 10 minut. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić mlekiem. Dokładnie zamieszać, by nie było grudek i stopniowo wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco wystudzić, śmietanę odrobinę posolić, dodać dwie - trzy łyżki zupy, a następnie wlać śmietanę do zupy.
4.Krem Czosnkowy
Składniki:
4 pokrojone w kostkę cebule
2 główki pokrojonego drobno czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 szklanka pokruszonego miąższu bułki
1 liść laurowy
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
1,5 litra rosołu z drobiu
sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i cebulę, dusić przez około 30 minut na wolnym ogniu mieszając, nie rumienić! Dolać rosół drobiowy, dodać liść laurowy i związane nitką gałązki tymianku i pietruszki. Gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu, usunąć z wywary zieleninę i liść laurowy. Do wywaru wsypać bułkę i gotować jeszcze przez 10 minut, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito. Podawać z groszkiem ptysiowym.
| | Wybacie Ale Wiecej Mi Sie Juz Pisac Niechce Tych PRzepisow Niedosc Ze Mnie Palce Juz Bolą To Jeszcze Zgłodniałem |
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 22:39, 24 Paź 2006 |
|
|
aniasek18
VIP
Dołączył: 07 Lip 2006
Posty: 1465
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jankowice:)
|
|
|
|
Diabełek i "pijane" truskawki brzmią naprawdę smakowicie. chyba się skuszę...
ale z tych kremów chyba nic bym do ust nie włożyła... krem z borowików... osobiście nieznoszę grzybów ale może ktoś inny skorzysta
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 22:59, 25 Paź 2006 |
|
|
LJ Suseł
VIP
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1549
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
Ja też nie bardzo.
Ale jakbyś miał jakieś dania na ostro to chętnie...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 1:20, 26 Paź 2006 |
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
| | Ja też nie bardzo.
Ale jakbyś miał jakieś dania na ostro to chętnie... |
A Moze By Dziewczyny Cos Zapodace Chyba Musicie Umiec Gotowac Bo Waszi Faceci Pomumieraja Z Głodu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 2:28, 26 Paź 2006 |
|
|
LJ Suseł
VIP
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1549
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
Muszę przyznać, że gotowanie nie jest ani moim życiowym powołaniem, ani pasją, ani hobby :roll:
Ale podobno robię świetne spaghetti
Przynajmnie tak twierdzą ci, którzy je jedli
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 2:54, 26 Paź 2006 |
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
To Ja Jutro Jestem U Ciebie <mniam>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 3:01, 26 Paź 2006 |
|
|
LJ Suseł
VIP
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1549
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 17:03, 26 Paź 2006 |
|
|
monia
średniak
Dołączył: 08 Lip 2006
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sułków
|
|
|
|
ja mogę podać fajny sposób na to żeby nie pić wódki z zapitką , należy wlać pół kieliszka wódki pózniej dolać orenżdy o smaku limonki i kila kropel cytryny i wymieszać,Polecam;)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 0:28, 31 Paź 2006 |
|
|
else
Administrator
Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 1046
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: opolskie
|
|
|
|
monia Ty pijoku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 16:44, 31 Paź 2006 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|