Autor |
Wiadomość |
aniasek18
VIP
Dołączył: 07 Lip 2006
Posty: 1465
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jankowice:)
|
|
kufelek i reszta |
|
kufelek i reszta to temacik dotyczący kulinarii. możecie się wypowiadać na temat waszego ulubionego jedzonka albo ulubionego alkoholu (wszystkiego co związane z jedzeniem) może ostatnio jedliście jakąś przepyszną potrawę albo chcielibyście podzielić się jakimś wspaniałym przepisem na cos pysznego?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 19:00, 19 Paź 2006 |
|
|
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
To Ja Moze Napisze O Drinku Ktory Ostania Zasmakowałem:
BLUE LAGOON
Skład:
- 50 ml wódki czystej
- 50 ml likieru pomarańczowego Curacao Blue
- 125 ml wody sodowej zmrożonej
- 3 kostki lodu
Sposób wykonania:
Do wysokich szklanek ("highball") wrzucić 3 kostki lodu. Wlać wódkę i likier pomarańczowy. Wymieszać za pomocą długiej łyżeczki. Dodać wodę sodową dla smaku.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez smerf dnia Wto 21:55, 24 Paź 2006, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Czw 20:53, 19 Paź 2006 |
|
|
else
Administrator
Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 1046
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: opolskie
|
|
|
|
a ja lubię jak moja mama zrobi pierogi albo gołąbki pyszne są...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 21:13, 19 Paź 2006 |
|
|
LJ Suseł
VIP
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1549
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
Smerfie takiego drinka możesz wypić w Ibizie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 22:32, 19 Paź 2006 |
|
|
aniasek18
VIP
Dołączył: 07 Lip 2006
Posty: 1465
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jankowice:)
|
|
|
|
oooo Smerfie ten twój drink zapowiada się pysznie... może będę miała okazję go sobie kiedyś przyrządzić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 22:48, 19 Paź 2006 |
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
Wiem LJ Suseł Wiem
Ale Niema Jak Metxa 7 Gawiazdkowa Z Coca Cola
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 22:48, 19 Paź 2006 |
|
|
else
Administrator
Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 1046
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: opolskie
|
|
|
|
ooo... to widzę,że rozwija się temacik o drinkach
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pią 8:56, 20 Paź 2006 |
|
|
LJ Suseł
VIP
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1549
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
Może zaproponujecie jakieś przepisy drinków, które będę mogła wykorzystać w Ibizie Czekam na propozycje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pią 16:41, 20 Paź 2006 |
|
|
else
Administrator
Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 1046
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: opolskie
|
|
|
|
może Smerf jeszzce coś zaproponuje...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pią 19:19, 20 Paź 2006 |
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
01.ALEKSANDER
Skład:- 30 ml koniaku lub brandy- 30 ml likieru kakaowego- 30 ml śmietanki- gałka muszkatołowa- 4 kostki lodu
Sposób wykonania: Do shakera wrzucić kostki lodu. Wlać koniak, likier kakaowy i śmietankę. Potrząsać mocno przez kilkanaście sekund, by składniki ochłodziły się i utworzyły jednorodną masę. Do wysokiej szklanki koktajlowej wlać napój zatrzymując lód. Wierzch koktajlu posypać świeżo startą gałką muszkatołową.
02.ABRACADABRA
Skład:- 25 ml ginu - 25 ml koniaku - 50 ml bezbarwnego likieru miętowego - 7-Up
Sposób wykonania: Do schłodzonej szklanki typu "old fashion" wlej gin, koniak i likier. Zamieszaj. Dopełnij według uznania 7-Up'em.
03.AMERICANO
Skład:- 40 ml słodkiego wermutu czerwonego- 40 ml Campari - Woda mineralna
Sposób wykonania: Szklanke typu "highball" wypełnij lodem. Wlej wermut i Campari. Według uznania dopełnij wodą mineralną. Delikatnie zamieszaj. Na brzeg szklaneczki można nasadzić plasterek cytryny lub pomarańczy.
04.ABERDEEN SOUR
Skład:- 60 ml whisky szkockiej- 15 ml likieru Cointreau- 30 ml soku pomarańczowego- 30 ml soku cytrynowego
Sposób wykonania: Składniki zmiksować z potłuczonym lodem w shakerze lub kubku mikserskim i odcedzić do kieliszka koktajlowego.
05.ABSINTHE COOLER
Skład:- 70 ml whisky- 20 ml soku cytrynowego- 3 ml aperitifu Pernod- 2 ml wódki Angostura- 200 ml piwa ginger
Sposób wykonania: Składniki wymieszać z kostkami lodu w szklance typu "highball". Pernod dodać na końcu.
06.AFTER EIGHT
Skład:- 1/3 cz. whisky szkockiej J & B- 1/3 cz. likieru czekoladowo-miętowego- 1/3 cz. śmietanki- Czekolada w proszku
Składniki zmiksować z lodem w shakerze i odcedzić do kieliszka koktajlowego. Oprószyć czekoladą w proszku.
07.AULD MAN'S MILK
Skład:- 60 ml whisky szkockiej- 90 ml śmietanki - 1 jajko - 1 łyżeczka do herbaty cukru kryształu - gałka muszkatałowa
Sposób wykonania: Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy do shakera razem ze śmietanką, whisky i potłuczonym lodem. Całość miksujemy, odcedzamy do szklanki typu "old fashion" i posypujemy gałką muszkatołową.
08.ARROW HEAD
Skład:- 30 ml bourbona - 2 ml wytrawnego wermutu- 2 ml słodkiego wermutu- 2 ml soku cytrynowego- 1 ml białka kurzego
Sposób wykonania: Składniki zmiksować z lodem w shakerze i odcedzić do kieliszka koktajlowego.
09.BOSTON FLIP
Skład:
- 50 ml whisky
- 50 ml madery
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 żółtko
- gałka muszkatołowa
- 3 kostki lodu
Sposób wykonania:
Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać whisky, maderę, wsypać cukier puder oraz dodać żółtko. Potrząsać energicznie tak by żółtko wymieszało się z pozostałymi składnikami. Przelać do kieliszki do wina czerwonego i wierzch posypać świeżo startą gałką muszkatołową.
10.BŁEKITNA ROZKOSZ
Skład:
- 10ml likieru Malibu
- 50ml likieru Blu Curacao
- 100ml soku ananasowego
- 3 kostki lodu
Sposób wykonania:
Do szklanki typu "highball" wrzucić kostki lodu, wlać Malibu i sok ananasowy, lekko zamieszać, następnie bardzo powoli lać Blue Curacao tak by utrzymało się na górze.Przyozdobić plasterkiem cytryny.
Dodam Ze Moje Błekite Oczka Tez Sa Rozkosza
11.BEZ ATU
Skład:
- 20 ml koniaku
- 10 ml Cointreau
- 10 ml Campari
- szampan
- ok. 6 barowych łyżek dowolnych mrożonych owoców
Sposób wykonania:
Do wysokiej szklanki("highball") wlać koniak, Cointreau i Campari, zamieszać. Kilka dorodnych owoców odłożyć do dekoracji , resztę włożyć do szklanki i dopełnić szampanem. Przybrać fantazyjnie pozostałymi owocami.
12.BOURBON CARDINAL
Skład:
- 60 ml bourbona
- 30 ml soku grapefruitowego
- 30 ml soku żurawinowego
- 15 ml soku cytrynowego
- 2 łyżeczki do herbaty cukru
- 1 - 2 ml soku wiśniowego
Sposób wykonania:
Składniki wymieszać z potłuczonym lodem w kubku mikserskim i przelać do kieliszka do wina białego. Udekorować wisienką.
13.BROOKLYN
Skład:
- 40 ml amerykańskiej whiskey żytniej lub whisky kanadyjskiej
- 20 ml słodkiego wermutu
- 1 ml bittersu Amer Picon
- 1 ml likieru Maraschino
Sposób wykonania:
Składniki zmiksować z lodem w shakerze i odcedzić do kieliszka
koktajlowego.
14.BLUE HAWAIIAN
Skład:
- 40 ml rumu białego
- 20 ml likieru pomarańczowego Curacao
- 80 ml soku ananasowego
- 40 ml mleczka kokosowego
- 2 kostki lodu
Sposób wykonania:
Rozkruszyć kostki lodu i wrzucić do miksera. Wlać rum, likier, sok i mleczko. Miksować przez 20 - 30 sekund. Przelać do wysokiej szklanki("highball"), przybrać kawałkiem ananasa
15.[color=orange]BRONX
Skład:
- 60 ml ginu
- 10 ml wermutu białego wytrawnego
- 10 ml wermutu czerwonego słodkiego
- 30 ml soku pomarańczowego
- plasterek pomarańczy
- 2 kostki lodu
Sposób wykonania:
Do shakera wrzucić kostki lodu. Wlać gin, oba wermuty i sok pomarańczowy, energicznie wstrząsnąć przez kilka sekund. Przelać, zatrzymując lód, do kieliszka koktajlowego. Do kieliszka włożyć kawałek plasterka pomarańczy.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez smerf dnia Wto 19:54, 24 Paź 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Pią 21:29, 20 Paź 2006 |
|
|
LJ Suseł
VIP
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1549
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
Dzięki Jak ja to wszystko namieszam i skosztuję, to będę się chyba musiała zgłosić do AA
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 11:00, 21 Paź 2006 |
|
|
aniasek18
VIP
Dołączył: 07 Lip 2006
Posty: 1465
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jankowice:)
|
|
|
|
jestem pod wrażeniem smerfie, skąd Ty znasz tyle przepisów?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 11:10, 21 Paź 2006 |
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
Krece Sie Tu I Tam I Staram Sie Dowiadywac Z Czego Zostało Zrobione To Czym Sie Delektuje
Ps: LJ Suseł Nio Czeba Z Umiarem Mieszacz Aby Tam Nietrafic
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez smerf dnia Wto 21:56, 24 Paź 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Sob 15:48, 21 Paź 2006 |
|
|
LJ Suseł
VIP
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 1549
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Nie 0:15, 22 Paź 2006 |
|
|
smerf
przyjaciel...
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice
|
|
|
|
Pani LJ Suseł Czym Ty Sie Martwisz Wystarczy Ze Zadzwonisz Do Mnie I Ci Pomoge Degustowac He He I Jesli Chcecie Dodam Kolejna Liste
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Nie 17:26, 22 Paź 2006 |
|
|
|